Ziemniak

Wydawnictwo: Edipresse Książki
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 224
Kategorie: Poradniki
Cena:

Normalna cena: 49,90 zł 35% TANIEJ

Special Price 32,44 zł

Darmowa dostawa przy zamówieniu powyżej 200zł

Opis produktu

Czy wiesz, że ziemniak jest doskonałym źródłem witaminy C (zawiera jej więcej od pomidora!), potasu i żelaza?  Że jego ojczyzną  jest Peru, a Inkowie zaczęli uprawiać go już ok. 8000 lat temu? Może też zaskoczy Cię fakt, że na świecie istnieje ok. 2000 odmian ziemniaka, zaś w Polsce uprawia się ich ok. 150. I choć ziemniak to jedno z najpowszechniejszych warzyw w Polsce, to musisz wiedzieć, że na pewno nie jest nudne!  Jeśli jednak masz wątpliwości, szybko się ich pozbędziesz czytając książkę Joanny Jakubiuk. Poznaj niezwykłą historię ziemniaka i przenieś się do krainy brosaników, farszynek, ziemniaczanej baby i deserów z ziemniaka.


Chyba nikt nie wyobraża sobie, że mogłoby go zabraknąć w polskiej kuchni, mimo iż nie jest on tak dawnym gościem na naszych stołach, jak by się mogło wydawać...


Za datę przybycia ziemniaków do Polski przyjmuje się pamiętny rok 1683, gdy Jan III Sobieski powrócił z wygranej wiedeńskiej batalii do Marysieńki, obdarowany przez cesarza Leopolda I workiem pełnym sadzonek kartofla, zwanego wówczas jabłkiem ziemnym (w języku francuskim ziemniak to do dziś pomme de terre, czyli właśnie jabłko ziemi). Marysieńka nie była entuzjastką ich smaku, ale kwiaty chętnie wykorzystywała, wzorem wielkich arystokratek , do ozdoby.


Joanna Jakubiuk w swojej książce przekonuje, że jest to warzywo zdecydowanie nie doceniane. Chociażby dlatego, że mało kto wie, że jest doskonałym źródłem witaminy C (ziemniak zawiera jej więcej od pomidora!), potasu i żelaza . A ponadto wcale nie jest wysoko kaloryczny – jak wielu uważa. Dostarcza natomiast mnóstwa energii i co najważniejsze świetnie smakuje.


W Ziemniaku autorka dzieli się swoim wieloletnim doświadczeniem, choć jak wielu znakomitych szefów kuchni swoją karierę zawodową rozpoczęła od zajęć z gotowaniem zupełnie nie związanych. Z wykształcenia jest pedagogiem, a w latach 90-tych była współzałożycielką Galerii 113. Później rozpoczęła swoją długą przygodę z gastronomią, którą nadal kontynuuje. Swoją wiedzę i umiejętności doskonaliła pod okiem między innymi Hanny Szymanderskiej i szefa kuchni Jacka Szczepańskiego. To oni zaszczepili w niej miłość do kuchni lokalnej i korzystania ze świeżych, sezonowych produktów. Ta sezonowość towarzyszyła jej zresztą od zawsze – rodzinna, domowa kuchnia zawsze pachniała darami sadu, ogrodu czy lasu.


Autorka w swojej sztuce kulinarnej stara się kultywować regionalne i rodzinne tradycje, ale nie unika także smakowych eksperymentów i poszukiwań. Jest przeciwniczką wszelkiej przesady w kuchni i przekonuje, że najprostsza potrawa może smakować niebiańsko i konkurować z tymi najbardziej wykwintnymi.


Zawodowo gotuję od prawie dwudziestu lat. Mieszałam w garnkach wielu restauracji. Długo szukałam swojej kulinarnej drogi, eksperymentowałam ze smakami, kuchniami świata. Każdy dzień był i do tej pory jest wypełniony obieraniem, krojeniem, gotowaniem, smażeniem, wałkowaniem, lepieniem i... jedzeniem. Trzeba było z niejednego pieca zjeść chleb, żeby zrozumieć, co jest najważniejsze w kuchni i w gotowaniu. SMAK. Zawsze smak i PROSTOTA. Proste jest najsmaczniejsze. Nie potrzeba łączyć zbyt wielu produktów, aby osiągnąć spektakularny efekt.


Smak zawsze się obroni. Nawet jeśli na talerzu będzie tylko ziemniak upieczony w ognisku, szczypta soli i kawałek masła.


W swojej debiutanckiej książce Jakubiuk odczarowuje ziemniaka pokazując, jak cudowne smaki można z niego wydobyć i w jak wielu wyśmienitych potrawach wykorzystać. Czy wiesz, że z ziemniaka można zrobić doskonały deser? Jeżeli nie – koniecznie sięgnij po przepisy Joanny Jakubiuk na ziemniaczane trufle, keks czekoladowy, czy tort twarogowy.


Książka zawiera ponad 60 różnych przepisów na ziemniaczane pyszności. Smakowite zdjęcia dopełniają całości i sprawiają, że chciałoby się spróbować wszystkiego.

Informacje o produkcie

EAN 9788381177474
Gatunek kuchnia
Format oprawy 165 x 240mm
Wydawnictwo Edipresse Książki
Liczba stron 224
Autor Joanna Jakubiuk
Data wydania 19 wrz 2018