Sztuka ognia

Autor: Daniel Hume
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 224
Kategorie: Poradniki
Cena:

Normalna cena: 49,90 zł 35% TANIEJ

Special Price 32,44 zł

Darmowa dostawa przy zamówieniu powyżej 200zł

Opis produktu

OGIEŃ… prastary towarzysz ludzkości, dzięki któremu ludzie mogli się ogrzać, ugotować, obronić. Stanowił ochronę przed dzikimi zwierzętami, śmiercionośną broń obracającą wszystko w proch. Był tłem dla romantycznych wieczorów, ważnych spotkań i mistycznych obrzędów. Właściwie wszystkie te funkcje pełni do dziś. Jest siłą dobroczynną, fascynującą i przerażającą zarazem. Nic więc dziwnego, że poświęcono mu książkę. „Sztuka ognia” Daniela Hume’a opowiada historię tego odwiecznego towarzysza ludzkości. To wyczerpujące kompendium wiedzy na temat OGNIA.



Czy wiesz jak rozpalić ogień bez zapałek, zapalniczki i rozpałki do grilla? Czy jesteś pewien jak ułożyć drewno, aby płomień w kominku zapłonął od jednej zapałki? Albo czy znasz gatunki roślin, którym ogień potrzebny jest by żyć? Na te i wiele więcej pytań znajdziesz odpowiedzi w książce Daniela Hume „Sztuka ognia”. Spokojnie, mimo wielu praktycznych wskazówek na temat rozniecania płomieni, to nie jest poradnik czy też pilotaż dla potencjalnych piromanów. To rzetelne kompendium wiedzy na temat żywiołu podane w czytelny, chwilami zabawny, a przede wszystkim ciekawy sposób.


 Umiejętność wzniecania płomienia jest w wielu przypadkach kluczową dla przetrwania w trudnych warunkach. Autor zafascynowany od dzieciństwa tematem ognia, poświęcił wiele lat na badanie tradycji z nim związanych. Podróżując po całym świecie poznaje zwyczaje plemienne dotyczące tego żywiołu, a w swojej książce dzieli się tą wiedzą i przedstawia różnorodne sposoby jego rozpalania i podtrzymywania.


Tutaj wszystko jest istotne – znalezienie odpowiedniego materiału na rozpałkę, wybranie właściwej techniki wzniecania, sposoby na podsycanie i podtrzymywanie płomieni. Daniel Hume opowiada o właściwościach różnych rodzajów drewna, o tym, jak wytworzyć proste i bardziej skomplikowane narzędzia służące do rozniecania ognia. Informacje uzupełnione są zdjęciami i szczegółowymi rysunkami ukazującymi techniki krok po kroku. Dzięki temu pług, piła ogniowa czy świder nie będą miały przed Tobą tajemnic.


 Świder ręczny składa się z dwóch kijków: długiego, wąskiego świdra oraz szerszej i z reguły bardziej płaskiej podstawy. Koniec świdra umieszcza się w niewielkim zagłębieniu w podstawie i trzymając patyk pionowo, kręci się nim, szybkimi ruchami przesuwając między dłońmi. W zagłębieniu robi się zwykle dodatkowe nacięcie po to, żeby pył cierny miał gdzie się zbierać i żarzyć. Dawniej świder ręczny był znaną na całym świecie i najpowszechniej stosowaną metodą krzesania ognia poprzez pocieranie.


Z książki Hume’a można dowiedzieć się jak ułożyć różne rodzaje ognisk, jak podtrzymać ogień przez całą noc lub jak zbudować fińską „kuchenkę” z kłody, czyli ognisko raappanana.


 


 


Omawianie technik rozpalania i wykorzystywania ognia okraszone jest anegdotami z licznych wypraw autora oraz legendami z różnych zakątków świata. Dzięki temu książka jest fascynującą opowieścią o pierwotnej sile, dzięki której ludzkość przetrwała wieki.


 


 


O autorze:


Daniel Hume - jest instruktorem w Woodlore, School of Wilderness Bushcraft, prowadzonej przez Raya Mearsa, oraz znawcą bushcraftu, tropicielstwa i sztuki przetrwania w dziczy. Umiejętność niecenia i podtrzymywania ognia od wczesnego dzieciństwa znajdują się w centrum jego zainteresowań. Daniel podróżuje po całym świecie i poznaje zwyczaje plemienne związane z paleniem ognia, kluczowego czynnika umożlwiającego życie i przetrwanie w najdalszych zakątkach globu. Z wypraw wraca bogatszy o wiedzę na temat rozmaitych, czasem egzotycznych technik ogniotwórczych.

Informacje o produkcie

EAN 9788381175357
Gatunek poradniki
Format oprawy 170 x 240mm
Wydawnictwo Edipresse Książki
Liczba stron 224
Autor Daniel Hume
Data wydania 23 maj 2018