Smakoterapia

Na pewno znajdziesz tu coś dla siebie. Sięgnij po przepisy na bazie produktów, które doskonale wpływają na organizm: sezonowych warzyw, kasz, ziaren, orzechów, owoców, zdrowych olejów, a wszystko to podane w apetycznej i smacznej formie.
Pamiętaj – jesteś tym, co jesz!

Autor: Iwona Zasuwa
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Rok wydania: 2017
Ilość stron: 352
Kategorie: Poradniki
Cena:

Normalna cena: 49,90 zł 35% TANIEJ

Special Price 32,44 zł

Darmowa dostawa przy zamówieniu powyżej 200zł

Opis produktu

Jak jeść smacznie i mądrze? Iwona Zasuwa – propagatorka zdrowego i świadomego odżywiania, autorka popularnego bloga smakoterapia.pl w swojej debiutanckiej książce otwiera przed czytelnikiem bogaty i kolorowy świat kuchni roślinnej – bez glutenu, nabiału i cukru.


Potrzeba matką wynalazków? W przypadku Iwony ta zasada ma całkowicie swoje zastosowanie. Od zawsze pasjonowało ją zdrowe odżywianie, jednak do momentu urodzenia syna, nie zdawała sobie sprawy, jak bardzo będzie zmuszona zmodyfikować swój jadłospis. Diagnoza: alergik. Problem: jak przekonać dziecko do zdrowego jedzenia? Tak zaczęła się jej przygoda z terapią smakiem.


Zdrowie zaczyna się na talerzu

Iwona, mianowana przez internautów „Królową Kaszy Jaglanej”, kieruje się podstawową zasadą: rezygnuj w kuchni z produktów wysoko przetworzonych, maksymalizuj ilość naturalnych składników. W zdrowej kuchni roślinnej nie chodzi bowiem tylko i wyłącznie o spożywanie samych warzyw, a o wykorzystywanie produktów nieprzetworzonych i najwyższej jakości. Tych, które są odzwierciedleniem powrotu do natury w najczystszej jej postaci. Zaznacza przy tym, że jest przeciwniczką przymusu i jakiegokolwiek nacisku związanego z odżywianiem, a raczej zwolenniczką świadomego wyboru, dzięki któremu jedzenie kojarzy się z przyjemnością, radością i szczęściem, co – jak się okazuje - jest możliwe, nawet przy różnego rodzaju ograniczeniach dietetycznych. Bloga zaczęła pisać po urodzeniu syna, u którego zdiagnozowano szereg alergii i nietolerancji pokarmowych, a dodatkowo – astmę i atopowe zapalenie skóry. Wskazania lekarskie dotyczyły więc diety opartej na naturalnych składnikach, bez tzw. „gotowców” i z wykluczeniem czynników alergizujących. W praktyce oznaczało to rezygnację ze sklepowego chleba, nabiału, cukru, gotowych wędlin, potraw mącznych, i jednocześnie – trudności w poszukiwaniach produktów dobrej jakości.


„Smakoterapia”, czyli terapia smakiem, to kompletny przewodnik kulinarny po kuchni roślinnej,  wypełnionej zapachami i kolorami. Znajdziemy w nim proste przepisy na śniadania, obiady oraz przekąski. Wszystko bazuje na naturalnych, ogólnodostępnych produktach roślinnych, a dodatkowo - bez glutenu, nabiału i cukru. „Smakoterapia” jest doskonałą propozycją zarówno dla wegan i wegetarian, jak i mięsożerców – pomimo, że nie znajdziemy tam przepisów na dania mięsne. To książka, z której dowiesz się, jak jeść świadomie, zdrowo i smacznie. Zgromadzono w niej ponad 140 przepisów na bazie sezonowych warzyw i owoców, kasz, ziaren i słodkich, zdrowych „zamienników”, opatrzonych autorskimi zdjęciami Iwony. Wystarczy wspomnieć pieczone jaglane pierogi, makaron z surowego buraka, majonez z kaszy jaglanej (!), mozzarellę z… migdałów, czy aż 13 różnych przepisów na chleb (owsiany, jaglany, ziołowy z jarmużem, kurkumowy z pomarańczą i czarnuszką, ryżowy itd.). „Smakoterapia” to książka-inspiracja dla każdego, kto pragnie jeść mądrze, świadomie i przede wszystkim smacznie, bo o to przecież chodzi w jedzeniu.


Informacje o produkcie

EAN 9788381170604
Gatunek kuchnia, diety, gotowanie
Format oprawy 165 x 240 mm
Wydawnictwo Edipresse Książki
Liczba stron 352
Autor Iwona Zasuwa
O autorze

Z zawodu muzyk i pedagog (emisja głosu, sztuka dla dzieci). Na co dzień jedna z najbardziej cenionych na polskim rynku muzycznym wokalistek sesyjnych i chórzystek. Od 20 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah. Jej równorzędną pasją jest gotowanie, któremu przyświeca motto oparte o założenia medycyny profilaktycznej (hipokratejskiej) – jak żyć (czyli: co jeść), żeby nie chorować. Mama małego alergika, autorka strony smakoterapia.pl oraz prowadząca dwóch edycji programów „Ugotuj mi, Mamo” na antenie Kuchni+. Edukatorka żywieniowa, twórczyni cykli edukacyjnych i warsztatów kulinarnych dla dorosłych „Żyj i jedz zdrowo” oraz Akademii Smakoterapii dla Dzieci. Społeczniczka i zwolenniczka proekologicznego trybu życia, współzałożycielka warszawskiej kooperatywy Smakoterapia, skupiającej odbiorców i aktywnie promującej producentów dobrej zdrowej żywności. Zafascynowana leczeniem za pomocą żywienia naturalnego. Posiada niezwykłą łatwość wymyślania ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy, mimo ograniczeń dietetycznych, jakie musiała zastosować w swojej kuchni (bez cukru, bez nabiału, bez glutenu). Przez internautów nazywana „Królową Kaszy Jaglanej”.

Data wydania 27 wrz 2017