PAKIET. Smakoterapia + Smakoterapia 2

Pakiet składa się z książek:
Smakoterapia
Smakoterapia 2
 
Autor: Iwona Zasuwa
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 645
Kategorie: Kulinaria
Cena:

Normalna cena: 59,99 zł 45% TANIEJ

Special Price 32,99 zł

Darmowa dostawa przy zamówieniu od 100zł

Opis produktu

Smakoterapia

Jak jeść smacznie i mądrze? Iwona Zasuwa – propagatorka zdrowego i świadomego odżywiania, autorka popularnego bloga smakoterapia.pl w swojej debiutanckiej książce otwiera przed czytelnikiem bogaty i kolorowy świat kuchni roślinnej – bez glutenu, nabiału i cukru.


Potrzeba matką wynalazków? W przypadku Iwony ta zasada ma całkowicie swoje zastosowanie. Od zawsze pasjonowało ją zdrowe odżywianie, jednak do momentu urodzenia syna, nie zdawała sobie sprawy, jak bardzo będzie zmuszona zmodyfikować swój jadłospis. Diagnoza: alergik. Problem: jak przekonać dziecko do zdrowego jedzenia? Tak zaczęła się jej przygoda z terapią smakiem.


Zdrowie zaczyna się na talerzu

Iwona, mianowana przez internautów „Królową Kaszy Jaglanej”, kieruje się podstawową zasadą: rezygnuj w kuchni z produktów wysoko przetworzonych, maksymalizuj ilość naturalnych składników. W zdrowej kuchni roślinnej nie chodzi bowiem tylko i wyłącznie o spożywanie samych warzyw, a o wykorzystywanie produktów nieprzetworzonych i najwyższej jakości. Tych, które są odzwierciedleniem powrotu do natury w najczystszej jej postaci. Zaznacza przy tym, że jest przeciwniczką przymusu i jakiegokolwiek nacisku związanego z odżywianiem, a raczej zwolenniczką świadomego wyboru, dzięki któremu jedzenie kojarzy się z przyjemnością, radością i szczęściem, co – jak się okazuje - jest możliwe, nawet przy różnego rodzaju ograniczeniach dietetycznych. Bloga zaczęła pisać po urodzeniu syna, u którego zdiagnozowano szereg alergii i nietolerancji pokarmowych, a dodatkowo – astmę i atopowe zapalenie skóry. Wskazania lekarskie dotyczyły więc diety opartej na naturalnych składnikach, bez tzw. „gotowców” i z wykluczeniem czynników alergizujących. W praktyce oznaczało to rezygnację ze sklepowego chleba, nabiału, cukru, gotowych wędlin, potraw mącznych, i jednocześnie – trudności w poszukiwaniach produktów dobrej jakości.


„Smakoterapia”, czyli terapia smakiem, to kompletny przewodnik kulinarny po kuchni roślinnej,  wypełnionej zapachami i kolorami. Znajdziemy w nim proste przepisy na śniadania, obiady oraz przekąski. Wszystko bazuje na naturalnych, ogólnodostępnych produktach roślinnych, a dodatkowo - bez glutenu, nabiału i cukru. „Smakoterapia” jest doskonałą propozycją zarówno dla wegan i wegetarian, jak i mięsożerców – pomimo, że nie znajdziemy tam przepisów na dania mięsne. To książka, z której dowiesz się, jak jeść świadomie, zdrowo i smacznie. Zgromadzono w niej ponad 140 przepisów na bazie sezonowych warzyw i owoców, kasz, ziaren i słodkich, zdrowych „zamienników”, opatrzonych autorskimi zdjęciami Iwony. Wystarczy wspomnieć pieczone jaglane pierogi, makaron z surowego buraka, majonez z kaszy jaglanej (!), mozzarellę z… migdałów, czy aż 13 różnych przepisów na chleb (owsiany, jaglany, ziołowy z jarmużem, kurkumowy z pomarańczą i czarnuszką, ryżowy itd.). „Smakoterapia” to książka-inspiracja dla każdego, kto pragnie jeść mądrze, świadomie i przede wszystkim smacznie, bo o to przecież chodzi w jedzeniu.




Smakoterapia 2

„Królowa Kaszy Jaglanej” w ponownym natarciu! Iwona Zasuwa, propagatorka zdrowego żywienia i autorka popularnego bloga smakoterapia.pl, oddaje w ręce czytelników kontynuację swojej bestsellerowej, debiutanckiej książki „Smakoterapia”. Sekrety kuchni roślinnej, pełnej kolorów, zapachów i smaków. Na wytrawnie i na słodko. A wszystko to bez glutenu, nabiału i cukru. Można? A jakże! I to w smakowitym i apetycznym stylu!


Powiadają, że jedni ludzie żyją po to aby jeść a inni jedzą po to żeby żyć. W dodatku pokutuje takie przekonanie, że wszystko to co jest niezdrowe jest bardzo smaczne a to co zdrowe - nijakie i nieatrakcyjne. Zatem - na szali stawiamy przyjemność ze smakowania a w kontrze -  rozsądek i zdrowie. Z takim podziałem nigdy nie potrafiła się pogodzić autorka Smakoterapii, nawet wówczas, kiedy wiadomość o nietolerancji i alergii pokarmowej synka skłoniła ją do restrykcyjnych zmian w domowym menu. Aby nie pozbawiać własnego podnebienia przyjemności smakowania a jednocześnie jeść tak by pożywienies służyło zdrowiu, autorka przeszła długą drogę praktykując we własnej kuchni. Cel - jeść zdrowo, pysznie i apetycznie! Mimo, że przygoda Iwony z kuchnią roślinną zaczęła się dawno temu a zdrowe odżywianie pasjonowało ją od zawsze, to właśnie wyzwania zdrowotne dziecka skłoniły ją do obudzenia w sobie pokładów kreatywności i podjęcia się kulinarnych eksperymentów w kuchni. Restrykcyjna dieta, narzucona dziecku przez lekarzy, zmusiła całą rodzinę do całkowitego zmodyfikowania jadłospisu i podporządkowania go ograniczeniom dietetycznym. Pytanie tylko, jak zachęcić młodego człowieka do zdrowych potraw i przekąsek? Tak zaczęła się przygoda z terapią smakiem, z kuchnią bez glutenu, nabiału i cukru.


  


Na słodko i na wytrawnie


 Chociaż Iwona ze wszystkich słodkości na całym świecie najbardziej ukochała sobie oliwki i kiszone ogórki, w wyczarowywaniu zdrowych słodkości doszła już niemal do perfekcji. Smakoterapia 2 to podzielona koncepcyjnie na dwa warianty książka, w której znajdziemy propozycje dla łasuchów, jak i amatorów wytrawnych smakołyków. Oczom czytelnika ukazują się więc przepisy Iwony na słodkie co nieco: kremy, pralinki, batonki, drożdżówki, ciasta i ciasteczka okraszone zdjęciami prosto ze stołu autorki.


 W tym rozdziale znajdziesz przepisy na słodkości. Będą  to naturalne słodkie przekąski, takie jak praliny z fasoli adzuki (megapyszne!), sezamki, domowe czekoladki, chałwa czy miska czekolady z... gryki! Będą  również smakołyki nie na co dzień, drożdżówki, które w domu jadamy raz w roku, czy ciasteczka i ciasta, po które sięgamy raz na kilka miesięcy I pomyśleć, że kiedy  nie wyobrażali my sobie tygodnia bez słodyczy!


   [Iwona Zasuwa]


Druga część książki poświęcona jest już wytrawnym daniom i przekąskom w sam raz na śniadanie, obiad czy kolację. Mamy więc tu przepis na wegańską fetę, kolorowe roślinne pasty, sałatki, pasztety, zupy, placki, kluski, makarony i dania jednogarnkowe.


Moja kuchnia na co dzień musi być prosta. Nie, nie chodzi o to, że nie mam czasu na gotowanie (choć nie mam go, fakt). Od kiedy jestem dla siebie ważna, od kiedy ważne są moje potrzeby – uczę się stawiać na pierwszym miejscu moje zdrowie. Od kiedy jem świadomie, nie potrzebuję już czarów na talerzu. Potrzebuję naprawdę zdrowej, dobrej żywności, pełnych słońca warzyw, owoców, sezonowych dóbr i prostych dań. Czystych, bez udziwnień. Najchętniej takich, które prawie robią się same, z niewielu produktów, za to z mocą ziół. Mimo wszystko od święta zamykam się w kuchni i bawię komponowaniem również potraw również nieco udziwnionych. W końcu wszystko jest dla ludzi!   [Iwona Zasuwa]


 


„Wpadłam do Pani przypadkiem, ale pozwolę sobie zostać na zawsze”.  [czytelniczka]


 


Smakoterapia 2 to kontynuacja apetycznej podróży po sekretach kuchni roślinnej, bogatej w smaki, zapachy i kolory. Kompletny, napisany z pasją przewodnik kulinarny z całą masą wyśmienitych i przede wszystkim prostych przepisów. Ponad 60 zdrowych słodkości i niemal tyle samo wytrawnych dań na każdą okazję. A na „deser” – kilka złotych rad i ulubionych, kulinarnych tricków Iwony. Całość podana ze smakiem i całą feerią barw na talerzu. Smakoterapia 2 to doskonała propozycja zarówno dla wszystkich zwolenników, jak i oponentów kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Iwona swoją drugą książką udowadnia, że obiad nie musi się wcale składać z kotleta, ziemniaków i surówki, a niedzielne ciasto – z mąki pszennej, kostki masła, jaj i dwóch lub (o zgrozo!) trzech szklanek cukru. Wystarczy odrobina kreatywności. A jeśli tej akurat brak – na ratunek przychodzi Smakoterapia 2! To książka-inspiracja, z której dowiesz się, jak jeść smacznie, ale i zdrowo, wykorzystując w kuchni sezonowe owoce i warzywa, bogate w substancje odżywcze kasze i ziarna oraz zamienniki cukru. Ważne również, by wybierać nieprzetworzone, wysokiej jakości produkty, rezygnując raz na zawsze z tzw. „gotowców”. Jedzenie bowiem może sprawiać przyjemność, ale może także wspierać procesy zdrowienia. Sęk w tym, by mądrze i świadomie wybierać to, co nam służy.



Informacje o produkcie

Dostępność 24h
Gatunek Erotyka
Wydawnictwo Edipresse Książki
Liczba stron 645
Autor Iwona Zasuwa
Data wydania 14 lis 2018