Makarony świata

Kolejna dawka wiedzy o MAKARONACH 70 autorskich przepisów dookoła świata!
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 288
Kategorie: Kulinaria
Cena:

Normalna cena: 49,90 zł 35% TANIEJ

Special Price 32,44 zł

Darmowa dostawa przy zamówieniu powyżej 200zł

Opis produktu

Pierwszy makaron mógł zostać wykonany już cztery tysiące lat temu! Był zwijany w gniazdka i suszony na słońcu na święto pszenicy w zachodnich Indiach.


Tradycja ta przetrwała zresztą w tym regionie do dziś. Z Indii miał trafić do Chin, potem do Japonii i Korei, a stamtąd do Europy na okrętach Marco Polo w XIII wieku. Dziś popularne kluski uwielbiane są na całym świecie, a sposoby ich przyrządzania trudno zliczyć. Swoimi autorskimi przepisami postanowiła się podzielić również Beata Pawlikowska, znana z pasji podróżowania, ale i smacznej, zdrowej kuchni.


Właśnie – zdrowej! Czym bowiem książka Beaty Pawlikowskiej różni się od dziesiątek innych poradników kulinarnych z kluskami w roli głównej to właśnie punkt wyjścia, jakim jest wybór naturalnych i nieprzetworzonych składników do potraw. Podróżniczka już na wstępie odrzuca zakup makaronów z białej, oczyszczonej mąki, od których uginają się sklepowe półki. Zamiast tego wylicza zdrowe (jak również pisze – smaczniejsze) alternatywy: makaron z pszenicy kamut i z płaskurki pełnoziarnistej, makaron bezglutenowy z ciecierzycy i czarny makaron ryżowy. Ale także tajski makaron ryżowy, japoński makaron gryczany (tzw. soba), jaglany lub orkiszowy…

Informacje o produkcie

EAN 9788381640398
Gatunek kuchnia i diety
Format oprawy 165 x 240 mm
Wydawnictwo Edipresse Książki
Liczba stron 288
Autor Beata Pawlikowska
Data wydania 2 paź 2019