Magda i dzieciaki

Autor: Magda Gessler
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 256
Kategorie: Poradniki
Cena:

Normalna cena: 39,90 zł 35% TANIEJ

Special Price 25,94 zł

Darmowa dostawa przy zamówieniu powyżej 200zł

Opis produktu

70 przepisów, wskazówki, anegdoty i kolorowe zdjęcia – to wszystko tworzy jedyną w swoim rodzaju książkę „Magda i dzieciaki”. Magda Gessler zachęca małych i dużych do wspólnego gotowania, które może przerodzić się we wspaniałą rodzinną przygodę. Tytuł ukazał się 26 października nakładem Edipresse Książki.


Magda Gessler prowadzi kilka restauracji i kawiarni, jest jedną z najbardziej znanych restauratorek w Polsce oraz gwiazdą programów „Kuchenne rewolucje” i „MasterChef” w telewizji TVN. Jednak mało kto wie, że popularna kreatorka gustu i smaku była… dzieckiem niejadkiem! Magda Gessler wspomina, że jedyną potrawą, którą lubiła, był kogel-mogel, a w poszukiwaniu nowych smaków pomagał jej ukochany dziadek. Restauratorka przekonuje, że nie ma lepszego sposobu, by okazać sobie miłość, niż właśnie wspólne gotowanie i jedzenie. I do tego namawia w swojej pierwszej książce skierowanej zarówno do dorosłych, jak i dzieci, zatytułowanej „Magda i dzieciaki”.


Autorka tłumaczy, że warto pozwolić dzieciom wejść do kuchni, by mogły odkrywać nowe smaki, uczyć się dodawania przypraw oraz poznawać świeże, lokalne i sezonowe produkty. Zapoznawanie dziecka z wartościowymi składnikami pomoże uchronić je przed światem przetworzonych produktów, sztucznych barwników i spreparowanych dań, które przynoszą organizmowi więcej szkody, niż pożytku. Magda Gessler radzi, że ważne jest, żeby gotowanie kojarzyło się dzieciom z przyjemnością, a nie z mozolnym obowiązkiem – wtedy będą chciały wracać do kuchni jak najczęściej. Dodatkowo dzieciaki w kuchni uczą się planowania i podejmowania decyzji, rozwijają swoją wyobraźnię i koncentrację, oraz mogą zrozumieć, że czasami nie wszystko od razu się udaje – zarówno w gotowaniu, jak i w życiu. Jednak podstawowym i najważniejszym przesłaniem książki jest przekonanie, że wspólne gotowanie i jedzenie stanowi największy akt miłości.


W książce „Magda i dzieciaki” nie brakuje wskazówek i anegdot, ale przede wszystkim także  przepisów. Magda Gessler prezentuje 70 pomysłów na proste i ulubione dania, których przygotowanie będzie stanowić wspaniałą rodzinną przygodę. Autorka podkreśla, że zaproponowane przez nią przepisy można traktować jako inspirację oraz komponować potrawy kierując się własnym smakiem, intuicją, wyobraźnią. Pieczona zupa pomidorowa, rosół z makaronem, pierogi z soczewicą i pomidorami, ćwikła – to tylko kilka propozycji na tradycyjny, domowy obiad. Magda Gessler zapoznaje dzieciaki także z bardziej egzotycznymi smakami, takimi jak fettucine z cielęciną pachnące truflami czy krewetkowe szaszłyki. Wiele miejsca autorka poświęciła temu, co dzieciaki lubią najbardziej – czyli słodkościom. Warto spróbować sernika, kruchych ciasteczek z konfiturą, jabłek zapiekanych w kremie, tortu figowego czy piernika z czekoladową polewą. Wszystkie przepisy opatrzone są listą składników, opisem przygotowania krok po kroku oraz apetycznymi zdjęciami prezentującymi efekt końcowy.


Informacje o produkcie

EAN 9788379454624
Data wydania 26 paź 2016
Gatunek kuchnia i diety
Format oprawy 150 x 215 mm
Wydawnictwo Edipresse Książki
Liczba stron 256
Autor Magda Gessler